Recept: Pannenkoeken met karamel zeezout

oktober 10, 2018 0 Door team

recept voor heerlijke gezonde pannenkoeken als ontbijt of lunch

Gezond recept – Vegan pannenkoeken met karamel zeezout

Heb je vaak een grote trek in zoetigheid en is dus waarschijnlijk je maag/milt energie verstoord? Deze gezondere variant op pannenkoeken met karamel zeezout helpt je maag/milt energie weer in balans te brengen. Daarbij geeft het ook de lever nog extra kracht en energie. Echt een zoet en gezond recept waar je je lichaam ook nog eens mee harmoniseert en erg blij mee maakt.

 

Het geheim van de karamel zeezout saus? Dadels met een lepeltje sojasaus..! 😀

* Kijk even bij het aanschaffen van de sojasaus dat er liever geen tarwe in zit, tarwe zijn namelijk gluten. Zelf gebruik ik de sojasaus van het merk Fairtrade.

 

 

Dit heb je nodig voor deze vegan pannenkoeken met karamel zeezout / 2-3 porties
(de letters vooraan staan voor de elementen die erbij betrokken zijn, zo staat H voor Hout – Zuur, V voor Vuur – Bitter, A voor Aarde – Zoet, M voor Metaal – Scherp en W voor Water waar de smaak Zout bij hoort)

  • H 150 gr (spelt)bloem – (of kokos- of amandelbloem… beter geen tarwebloem i.v.m. de hoeveelheid gluten)
  • H 1 tl bakpoeder
  • V snufje kurkuma of een snufje cacoa
  • A 300 ml plantaardige melk – amandelmelk bijvoorbeeld 
  • A 3 el olijfolie
  • A snufje kaneel
  • M snufje kardemom

optioneel: H V frambozen, rode besjes en gepofte V quinoa

 

Voor de karamel zeezout

  • A 6 grote dadels
  • A 100 ml sojaroom
  • W 2 tl Fairtrade sojasaus

 

 

Mix alle ingrediënten voor de pannenkoeken tot een egaal beslag. Laat dit even staan.

 

Breng ondertussen 100 ml water in een kleine pan aan de kook. Ontpit en halveer de dadels. Zet het vuur uit en week de dadels tien minuten in de pan.

Verhit ondertussen een koekenpan met een klontje roomboter en schep een deel van het beslag in de pan. De pannenkoeken zijn minder flexibel dan gewone pannenkoeken dus laat ze zeker drie minuten garen aan de eerste kant. Draai daarna om en bak de andere kant gaar.

Giet na tien minuten het water van de dadels af en pureer de dadels samen met de room en meng daarna de sojasaus er nog doorheen en mix het tot een egale massa.

 

Verdeel de pannenkoeken en sluit eventueel af met rood fruit, gepofte quinoa en natuurlijk de karamel zeezout.

 

Eet smakelijk 😀

 

* bewaar 1 of 2 pannenkoeken eventueel voor als tussendoortje of neem ze mee voor als lunch. Lekker met bijvoorbeeld pindakaas
Ook super handig als je je kinderen wat anders dan brood mee wil geven naar school  -; )

Vegan spelt pannenkoek met karamel zeezout saus