Maken nieuwe dieettrends ons dommer?

augustus 4, 2018 0 Door team
Maken nieuwe dieettrends ons dommer? Now a days zijn we gefocused op goede nutrition. Toch? Het ene dieet na het andere ontpopt zich en van gekkigheid weten we niet meer wat nou eigenlijk wel en niet goed is. Zelf voelde ik al langere tijd aan mijn lichaam dat, ondanks dat ik zoooo hard probeerde mijn lichaam te voeden met “good stuff” en precies wat het nodig zou moeten hebben (volgens de nieuwe dieettrends dan), ik bleef jojo’en, ik steeds grotere jojo’s kreeg. Mijn lichaam schreeuwde dat ik tekorten had. Ik kreeg concentratiestoornissen. Mijn bloeddruk was gemiddeld 82/48 en ik merkte dat mijn hersens niet meer de capaciteit hadden van een x aantal jaar daarvoor. Daarbij verloor ik mijn creativiteit en passie voor mijn werk en kreeg meer gevoeligheden en intoleranties voor bepaalde soorten voeding (wel geteld 39 soorten)(ow lord). Mja, maar dan? Herken jij dit? Als we even terug gaan in de tijd….. maar liefst zo’n 1.4 miljoen jaar geleden in Afrika en zo’n 500.000 jaar geleden in Azië zijn we begonnen met het koken van onze voedingsmiddelen en laat nu ook net vanaf die tijd de ontwikkeling in de menselijke hersenpan een grote stap hebben gemaakt. Hoe dan? Het blijkt dat door het verhitten van onze ingrediënten de verteerbaarheid van de voeding en dus ook de opneembaarheid van de voedingstoffen verbetert. Zo werden de homo erectus en de homo sapiens steeds slimmer en konden we uitgroeien tot de mens die we nu zijn. Voor de “ja maaaaar’s”: in de nieuwe dieettrends wordt aangeraden om vooral rauwe groenten te eten omdahhht dan alle goede voedingsstoffen bewaard blijven die anders deels met koken kapot zouden gaan. Maar wat hebben we aan deze voedingsstoffen als ons lichaam deze niet kan opnemen? Door het koken van voedsel maken we het beter verteerbaar en dus beter opneembaar. Nieuwe onderzoeken wijzen uit dat de verhouding (zelfs nu er een deeltje kapot is gekookt) van opneembare voedingsstoffen groter is in gekookt voedsel dan in rauw voedsel. Is dat wat? Daarbij wordt onze buik (ons verteringssysteem) echt heel blij van warm eten. Zie ons systeem als een soort kachel: als we ijsklonten in een kachel gooien zal hij minder goed zijn werk kunnen doen. Voed daarom je lichaam alleen maar met producten die minimaal op kamertemperatuur zijn.
TCM – de “vijf elementen voeding” en de “leer van de stofwisselingstypes” zijn geen nieuwe  of trendy diëten, het is een eeuwenoude (Oosterse) filosofie en wijsheid die wij helaas door de jaren heen een beetje zijn kwijtgeraakt.
nieuwe dieettrends slecht voor de hersenen?